Nowy dodatek do pasty: enzym z bakterii występujących na glonach

5 lipca 2012, 09:49

Zespół naukowców z Newcastle University odkrył, że wykorzystując enzym wyizolowany z Bacillus licheniformis, bakterii występujących na powierzchni glonów, można ulepszyć pasty do zębów.



Pali się, a nie ma kto gasić

11 grudnia 2012, 11:17

Wiele osób wyprowadza się z wiejskich obszarów Amazonii do przeżywających boom miast. Wyludnienie, w połączeniu z rozrastającą się siecią dróg i przybierającą na sile suszą, sprawia, że wybucha więcej pożarów (są one potężniejsze i - niekontrolowane - niszczą olbrzymie tereny).


Mrówko ognista, wróć!

22 maja 2013, 11:12

Jeszcze niedawno czytaliśmy w prasie informacje o mieszkańcach USA, którzy narzekali na inwazyjne mrówki ogniste. Teraz sytuacja uległa radykalnej zmianie. Gdy rozmawiasz z ludźmi, którzy żyja na tych terenach, to słyszysz, że chcą, by ich mrówki ogniste wróciły - mówi Ed LeBrun z University of Texas


Yeti to niedźwiedź?

17 października 2013, 19:36

Profesor Bryan Sykes z Oxford University porównał DNA pochodzące rzekomo od yeti z bazą danych genomów różnych zwierząt i stwierdził, że yeti to potomek dawnych niedźwiedzi polarnych. W ubiegłym roku uczony zwrócił się do muzeów, naukowców oraz miłośników yeti o przysłanie włosów zwierzęcia


Nagradzający zapach znajomego człowieka

19 marca 2014, 13:39

Psi ośrodek nagrody (jądro ogoniaste) reaguje silniej na zapach znajomych ludzi niż na wonie znanych psów.


Karpieńcowi diablemu jest coraz trudniej

1 września 2014, 08:57

Zmiany klimatyczne zagrażają karpieńcowi diablemu (Cyprinodon diabolis), rybie, która występuje tylko i wyłącznie w Devil's Hole. Niezwykła populacja liczy obecnie 35 dorosłych osobników i zamieszkuje zbiornik wodny w Dolinie Śmierci.


Zbadali "kobiecy wytrysk"

13 stycznia 2015, 12:13

Francuscy specjaliści postanowili przyjrzeć się bliżej fenomenowi tzw. kobiecej ejakulacji. Wiadomo, że podczas orgazmu niektóre kobiety wydzielają z cewki moczowej duże ilości płynu, u innych zaś pojawia się niewielka ilość białej mlecznej substancji.


Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce

29 czerwca 2015, 11:15

Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.


Im cieplej, tym ssaki gorzej sobie radzą z toksynami

13 stycznia 2016, 13:08

Eksperymenty przeprowadzone na University of Utah dowodzą, że wraz ze wzrostem temperatur zmniejsza się możliwość przyswajania toksyn przez nowika pustynnego, niewielkiego gryzonia zamieszkującego Amerykę Północną. Badania te sugerują, że globalne ocieplenie może mieć negatywny wpływ na roślinożerców.


© Steve.Leelicencja: Creative Commons

Cieńsze muszle martwią specjalistów

16 czerwca 2016, 11:02

Z badań przeprowadzonych przez biologów z University of Chicago dowiadujemy się, że w latach 70. ubiegłego wieku muszle omułków kalifornijskich znajdowane na plażach Kalifornii nad Pacyfikiem były średnio o 32% grubsze niż muszle obecnie tam zbierane


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy